Pszichológus vagy mentálhigiénés szakember?

Biztos, hogy pszichológusra van szüksége?

10 pont, ami segít eligazodni:

Ha Ön:

  1. Képes szeretet adni és elfogadni.
  2. Biztonságban érzi magát, úgy érzi a helyén van a társadalomban és a világban.
  3. Megfelelő mértékben spontán, érzelmi válaszai megfelelő skálán mozognak (pl. harag, öröm, szomorúság).
  4. Megfelelő fokú realitásérzékkel rendelkezik.
  5. Gazdag a fantáziavilága, amely segíti a kreativitását.
  6. Olyan fokú önismerettel és önértékeléssel rendelkezik, mely képessé teszi arra, hogy feldolgozza a kudarcot, veszteséget, bántást. Képes megbánni és megbocsátani.
  7. Tud tanulni a tapasztalataiból.
  8. Képes teljesíteni a csoport igényeit, együtt azzal a választási szabadsággal, hogy ezt mikor és mennyiben teszi, figyelembe véve saját – mint csoporttag – felelősségét is.
  9. Szabadon képes az önkifejezésre, tisztában van azzal ez hogyan hat másokra, tekintettel van környezetére.
  10. Képes saját és mások testi szükségleteit kielégíteni.

akkor Ön elmondhatja magáról, hogy Lelkileg egészségesígy nincs szüksége se pszichológusra, se mentálhigiénés szakemberre.

Viszont ha a fenti 10 pontból bármelyik nem jellemző Önre, vagy úgy érzi hiányt szenved benne, érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni, aki segít visszatérni a “Normális” állapotba, nem feltétlenül kell egyből pszichológushoz fordulni.

Mit tud nyújtani egy mentálhigiénés szakember?

/Olvassa el eddigi klienseim visszajelzéseit/

A mentálhigiénés szakember nem betegségek kezelésével foglalkozik, azonban ha a kezelés során pszichés betegségre utaló jeleket lát, képes arra -és egyben kötelessége is- klinikai szakpszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítsa ügyfelét. A mentálhigiéné nem terápia, de annak kiváló kiegészítője lehet. A mentálhigiénés szakember partnerként, segítőként viszonyul a klienshez, annak tudására, belső erőforrásaira alapoz, a találkozások sokkal inkább támogató, konzultatív, tanácsadó jellegűek, melyben az a fontos, hogy a kliens és segítője együtt találja meg a megoldást.

Hogyan zajlik egy mentálhigiénés kezelés?

A pszichológushoz hasonlóan: az erre a célra kialakított rendelőben a kliens találkozik a mentálhigiénés szakemberrel, általában heti, vagy kétheti rendszerességgel. A találkozások általában 60 percesek. Az első pár alkalom célja az ismeretszerzésen túl az is, hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki a kliens és a segítő között, hogy kiderülhessen a kliens valódi motivációja, céljai. Szintén ekkor kerül sor az együttműködés kereteinek tisztázására is.  A pszichoterápiától abban különbözik a mentálhigiénés kezelés, hogy ebben a folyamatban a páciens = kliens, a (pszicho)terapeuta = segítő. Itt nem tekintik betegnek, hanem valaki olyannak, aki valamiért elakadt a személyes fejlődésében. A segítő dolga, hogy klienst átsegítse ezen és segítsen visszatalálni a saját erőforrásaihoz. A folyamat során megoldási tervek készülnek, a szakember segíti ennek kivitelezését, nyomon követi a fejlődést.  A változást készségfejlesztéssel, akár konkrét tanácsadással, vagy segítő beszélgetéssel érik el.

Tehát: pszichológusra, vagy mentálhigiénés szakemberre van szüksége?

Kérjen időpontot most:

További információk itt: Kapcsolat

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..